Hvad er lavt selvværd?

af

Lavt selvværd er en tilstand, hvor en person har en generel følelse af utilstrækkelighed, eventuel mangel på selvtillid og manglende tro på egne evner og værdi. Det er en negativ opfattelse af sig selv, der kan påvirke både den mentale og følelsesmæssige trivsel.

Personer med lavt selvværd har tendens til at tvivle på deres egne evner, føle sig mindreværdige i forhold til andre og kan have svært ved, at acceptere komplimenter eller anerkendelse. Lavt selvværd kan have forskellige årsager, herunder tidligere traumatiske oplevelser, kritik eller nedvurdering fra omgivelserne, negativ selvfortolkning af begivenheder og manglende støtte eller anerkendelse fra betydningsfulde personer, især i barndommen.

Det er vigtigt at forstå, at lavt selvværd er en udbredt udfordring, og det kan påvirke mennesker i alle aldre og fra alle samfundslag. Det er dog vigtigt at søge støtte og hjælp, hvis man oplever kontinuerlig lavt selvværd, da det kan have betydelige konsekvenser for ens livskvalitet og trivsel. Psykoterapi, støtte fra venner og familie samt personlig udvikling, kan være nyttige redskaber til at arbejde med og forbedre selvværdet.

Hvordan forbedrer man sit selvværd

At forbedre ens selvværd kan være en proces, der kræver tid, tålmodighed og dedikation. Her er nogle skridt, der kan hjælpe med at styrke selvværdet:

  • Selvrefleksion: Start med at reflektere over dine styrker, talenter og tidligere succeser. Anerkend de positive ting ved dig selv. Sig dem højt, skriv dem ned eller gør andet ud af, at anerkende dig selv.
  • Accepter fejl og mangler: Ingen er perfekt. Lær at acceptere dine fejl og mangler som en naturlig del af den menneskelige erfaring. Brug dem som muligheder for læring og udviklingsmuligheder.
  • Positiv selvsnak: Bevidst arbejd på at ændre negative tanker og selvsnak til noget mere positivt og konstruktivt. Erstat selvkritik med selvkærlige og opmuntrende udsagn.
  • Sæt realistiske mål: Sæt dig realistiske og opnåelige mål. Når du når dine mål, vil det bidrage til at øge dit selvværd og følelse af kompetencer og indre styrke.
  • Praktiser selvomsorg: Tag dig tid til at pleje dig selv både fysisk og følelsesmæssigt. Dette kan omfatte regelmæssig motion, sund kost, tilstrækkelig søvn og aktiviteter, der bringer dig glæde. Gør det alene eller med andre.
  • Forsvar dine grænser: Lær at sige nej, når det er nødvendigt, og sæt grænser for, hvad du er villig til at acceptere fra andre. At sætte grænser betyder at man står op for sig selv, det øger ens tanker om eget værd (selvværdet).
  • Lær nye færdigheder: Udvikl dine evner og kompetencer. At lære noget nyt kan give dig en følelse af styrke og øge dine kompetencer og tro på dig selv.
  • Omgiv dig med støttende mennesker: Vær i selskab med mennesker, der støtter og opmuntrer dig. Undgå dem, der nedgør eller nedvurderer dig.
  • Vær opmærksom på din kropssprog: Hold en oprejst holdning, smil ( det smitter tilbage på dig selv) og klæd dig på en måde, der får dig til at føle dig godt tilpas og give en følelse af selvsikkerhed.

Kan terapi støtte selvværdet

Ja, terapi kan være en meget effektiv måde at støtte og forbedre selvværdet på. En terapeut kan hjælpe dig med at udforske de underliggende årsager til lavt selvværd og arbejde med dig for at udvikle sunde selvopfattelser og selvtillid. Her er nogle måder, hvorpå terapi kan støtte selvværdet:

Selvrefleksion og erkendelse:

  • Terapi giver dig mulighed for at reflektere over dine tanker, følelser og mønstre, der kan bidrage til et lavt selvværd. Terapeuten kan hjælpe dig med at identificere negative tanke- og adfærdsmønstre.
  • Udforskning af tidligere traumer og oplevelser: Terapi kan hjælpe med at udforske og forstå tidligere traumatiske oplevelser eller negative påvirkninger, der kan påvirke dit selvværd.
  • Støtte og empati: En terapeut kan give dig en sikker, ikke-dømmende og støttende plads til at udtrykke dig selv. De er der for at lytte, forstå og støtte dig i din personlige udvikling.
  • Udfordring af negative tanker: Terapeuten kan hjælpe med at udfordre og ændre de negative tanker og overbevisninger, der kan bidrage til lavt selvværd. Dette kan hjælpe med at skabe en mere realistisk og positiv selvopfattelse.
  • Udvikling af coping-strategier: Terapeuten kan hjælpe dig med at udvikle sunde måder at håndtere stress, angst og negative følelser på. Dette kan bidrage til at styrke din følelse af mestring og kompetence.
  • Identifikation af styrker og værdier: Terapi kan hjælpe dig med at identificere og anerkende dine styrker, værdier og tidligere succeser. Dette kan bidrage til at opbygge en sundere selvopfattelse.
  • Arbejde med selvaccept: Terapeuten kan hjælpe dig med at øge din accept af dig selv, inklusive dine fejl og mangler. Dette kan føre til en større følelse af selvværd og selvkærlighed.

Husk, at det er vigtigt at finde den rette terapeut, som du føler dig tryg ved, og som har erfaring
med at arbejde med selvværdet. Det er en af årsagerne til at jeg har en gratis 30 minutters intro.
Så du kan mærke om jeg er den rette for dig.

Det kan være svært, at tage første skridt og bede om hjælp.
Men det er dét skridt, der er allervigtigst.